Pouť do Svaté země

5. 4. 2009 0:30
Rubrika: Nezařazené

Pouť do Svaté země

… tak už to je týden, co jsem se vrátil ze Svaté země, kde jsem mohl pobývat od 17. do 24. března 2009 s další stovkou českých poutníků.

Vydal jsem se tam  s CK AVETOUR s. r. o. z Dobrušky. Duchovně nás měl doprovázet  královéhradecký biskup Dominika Duka společně s Pavlem Dokládalem. Vše se ale před odletem změnilo a ze zdravotních důvodů D. Duka s námi neodletěl, což nás všechny mrzelo.

Vše začalo setkáním na letišti, kde jsme dostali letenky a základní informace. Poté jsme se vydali na odbavení. Jenže! Jenže odbavení do Izraele není jednoduché, ale procházíte bezpečnostními „rozhovory“. Ochranka vám klade otázky typu: Proč tam jedete? Co tam budete dělat? Nezaplatil vám někdo cestu? Od koho máte půjčený kufr? Kdo z rodinných příslušníků jede s vámi atd. Většinou tyto otázky stihnete vyřídit do deseti minut, jenže… Jenže já byl jedním z nejmladších účastníků, nezadaný, svobodný… A už jsem byl podezřelý. Doteď nevím, jestli kvůli případné emigrace (ale tam bych fakt nechtěl emigrovat) a nebo jestli vypadám jako terorista. Inu, můj pohovor probíhal přibližně 25 minut a po této době mi žena z ochranky řekla, že přijde kolega a bude se ptát na to samé. Pak porovnávali moje „výpovědi“ a po 55 minut jsem mohl jít na odbavení…

Let s Izraelci probíhal naprosto v pořádku, občas donesli něco k pití i jídlu. Hezky mají zpracované bezpečnostní pokyny pro nouzové přistání – takový vtipně kreslený příběh.

Po přistání na nás již čekaly autobusy, které nás vezly na hotel. Přestože u nás v republice bylo velmi nevlídno, počasí v Izraeli bylo fajnové.  Než jsme ale dojeli na hotel, měli jsme zastávku na Jaffě, kde proběhla česká mše (tu jsme měli na mnoha místech). Poté jsme se ubytovali a začal program. Ten byl tak našlapaný, že člověk nestíhal ani vše pobírat… A tak ho najdete níže, přesně podle informací z cestovky (a za programem pokračuji svými slovy)


Program:

18.3. středa - snídaně, - Nazaret mše svatá v bazilice Zvěstování, chrám sv. Josefa - Svaté rodiny, Kána Galilejská - první Ježíšův zázrak - proměnění vody ve víno, hora Blahoslavenství - Osmero Blahoslavenství, Tabgha - nasycení zástupů - zázračné rozmnožení chleba a ryb, Mensa Christi - Petrův apoštolský  primát, společný oběd na břehu Genezaretského jezera – ryba sv. Petra, Kafarnaum - dlouhodobé působiště Ježíše Krista, místo mnoha zázraků a znamení, dům rybáře Petra, odpoledne plavba po Galilejském jezeře, Jardenit - biblická řeka Jordán - obnova křestních slibů, večeře, ubytování v Nazaretu.

19.3. čtvrtek -  snídaně, hora Tábor - místo a bazilika Proměnění Páně, mše sv., pohoří Karmel - Mariánská svatyně - Stella Maris (malá bazilika), mše svatá, jeskyně proroka Eliáše, překrásná vyhlídka na Haifu, Caesarea Přímořská - místo působení sv. Pavla, bývalé hlavní místo římské provincie Judey, sídlo římských prefektů, navečer příjezd do Betlém - večeře,  ubytování.

20.3. pátek - snídaně, Ein Karem - místo Navštívení Alžběty Pannou Marií - Magnifikát, mše sv., chrám narození Jana Křtitele, (setkání a beseda s mesiánským židem Rubenem), Yad Vashem -  památník Holocaustu, obří Menora s biblickými starozákonními výjevy u Knessetu (izraelský parlament), odpoledne program v Betlémě - bazilika a místo Narození Ježíše Krista, chrám, sv. Kateřiny, chrám Mléčné jeskyně, nákup levných suvenýrů z olivového dřeva, kratší osobní volno, Betlém - večeře, ubytování.

21.3. sobota - snídaně, téměř celý den Jeruzalém, Olivová hora, panoramatická vyhlídka na starý Jeruzalém,
místo Nanebevstoupení Ježíše Krista, chrám Páter Noster, chrám Dominus Flevit - Pán zaplakal, Getsemanská zahrada a jeskyně, chrám Smrtelné úzkosti, chrám Hrobu Panny Marie, hradby Jeruzaléma-Staré město, kostel sv. Anny, nádrž Bethesda, Křížová cesta, Litostrotos - podzemní kanály Jeruzaléma zbytky Antoniovy pevnosti, Hadriánův oblouk, chrám Odsouzení a Bičování, Golgota - chrám Božího hrobu, mše sv., Betlém – večeře.

22.3. neděle - snídaně, Jeruzalém - Chrámová hora - mešita Al-Aksa, Omarova mešita - dominanta Jeruzaléma, biblická hora Moria, autentické místo prvního i druhého židovského chrámu, Zeď nářků, kde židé oplakávají zničení chrámu, hora Sion - Caenaculum, místo ustanovení Poslední večeře, Dormition - místo Nanebevzetí Panny Marie, Bazilika zesnutí Panny Marie, mše sv. Davidův hrob, návštěva brusírny diamantů v Jeruzalémě, Betlém - večeře, ubytování. Večerní posezení s ochutnávkou betlémského značkového vína Cremisan spojené se zajímavou besedou se zástupcem arabského křesťanského politického života.

23.3. pondělí - snídaně, mše sv. v Betlémě, překrásné údolí Wádi Quelt - poslední Ježíšova cesta z Jericha do Jeruzaléma, hora Pokušení (zespodu, vstup nahoru a prohlídka kláštera dle časových a technických možností), Jericho - nejstarší a nejníže položené město na Zemi dobyté Jozuem Boží mocí, Elíšův pramen, Zachův fíkovník, v době polední přestávky lze navštívit fakultativně Tel el Sultan - nejstarší naleziště lidského osídlení (neolit), pevnost Masada - Herodův palác, místo posledního odporu ve válce židovské, koupání v Mrtvém moři v osadě En Gedi, Betlém - ubytování. Na večeři výjezd do nedaleké orientální restaurace, možnost focení v orientálních kostýmech, lze vyzkoušet i chuť vodní dýmky.


Moje postřehy:
- jet na pouť s dobrým duchovním vůdcem je něco bezvadného. Navíc, když na každém místě máte třeba mši se čtením (českým) o daném místě, tak si projdete během celého týdne celoroční liturgický kalendář a hlavně to není jen o „památkách“ (popravdě – když vidíte už osmé místo v jednom dni, tak už ani nevíte, kde jste)
- naprosto „cool“ byla plavba po Galilejským moři.  Takovou starou archou, kde vztyčili i českou vlajku a zahráli hymnu.. Fakt úžasný.
- hora Tabor – my na ni vyjeli místními taxíky a bylo to docela fajn. Na hoře je bazilika a krásně upravené zahrady.
- Yad Vashem -  památník holocaustu – je to velmi zajímá architektonická stavba (uvnitř je zakázáno fotit), ale je to tam hodně smutné
- Golgotou (Božím hrobem) jsem byl zaskočený – ono na tom místě přeci jen dnes už stojí obrovský chrám, takže to nenaplnilo moje očekávání. To samé i s místem narození Pána Ježíše.
- Organizace celé pouti byla naprosto skvělá. Nádherná J, milá a velmi vzdělaná byla naše průvodkyně Vendulka a organizace majitele CK (ten byl přímo s námi) pana Chválka byla též super.

A teď mi dovolte pár zajímavostí a užitečných tipů pro cestovatele:
- první cestu do Izraele doporučuji s průvodcem. Ona je to přeji jen trochu zvláštní země. (ale pokud hodně cestujete, tak asi nebude tolik překvapeni)
- bezpečnost – kde jsem byl já, tak naprosto v pohodě. Na mnoha místech potkáte vojáky a vojačky (holky) základní služby – povinné po škole (údajně po střední, před vysokou) – takže chodí se samopaly ostře nabitými, ale jsou většinou naprosto v pohodě – klidně se s nimi vyfotíte
- do Izraele si vezměte americké dolary – když budete mít samé jednodolarovky, tím lépe
- všude musíte smlouvat ceny. Já jsem první den koupil jeden pohled za dva dolary a druhý den třicet pohledů za dolar. Naprosto běžně smlouvejte i v obchodech se suvenýry, jít klidně na půlku není problém
- elektrické zásuvky jsou v pohodě, ale chce to mít úzkou koncovku (jako např. mobil), kde jsou jen dva kolíky
- pořád vám někdo bude něco nabízet – to je naprosto běžné. Oni žijí z cestovního ruchu, takže občas uslyšíte i česky „Čtyři šaliky (šály, to ale poznáte J) za deset dolarů
- záchody jsou na mnoha místech,  většinou za dobrovolný příspěvek
- jídlo – vcelku normální, ale zvykejte si na více salátů a ryby
- ceny – docela draho. Balenou vodu koupíte na tržnice za 1 dolar (tedy já nic nepotkal pod 1 dolar), nicméně třeba Mars tyčinku jsem si kupoval za 50 Kč na naše, menu ve restauraci se salátem cca 200 – 300 Kč
- hotely – hvězdičky moc neodpovídají našemu značení, takže ať nejste nemile překvapeni
- focení – je naprosto běžné, i v památkách
- pas – mějte vždy u sebe, například je potřeba i při výjezdu z některých měst
- lidi – já nevím. Byl jsem vloni v Austrálii a tam byli všichni milí a rádi pomohli. Tady jsem takový pocit rozhodně neměl.

Takže pokud máte chuť se vydat do Izraele, mrkněte na www.avetour.cz

Foto z cesty najdete na stránce www.signaly.cz/malek

 

Videovzpomínka na Svatou zemi, kam CK Avetour pořádala pouť ve dnech 17.-24. března 2009.

http://www.stream.cz/object/274500-izrael-2009

Těsně před odletem – tankování letadla

http://www.stream.cz/object/274629-izrael-2009

U poutního místa

http://www.stream.cz/object/274505-izrael-2009

Pohled na Jaffu

http://www.stream.cz/object/274640-izrael-2009

„Dvoupatrový“ kostel – v každém podlaží se koná mše

http://www.stream.cz/object/274680-izrael-2009

Obnova manželství

http://www.stream.cz/object/274687-izrael-2009

Stavba nového kostela "nad starými základy"

http://www.stream.cz/object/274695-izrael-2009

Zpěv

http://www.stream.cz/object/274698-izrael-2009

Křest v Jordánu

http://www.stream.cz/object/274708-izrael-2009

Ukázka lovení ryb - ale nějak se zrovna nedařilo

http://www.stream.cz/object/274700-izrael-2009

Hymna České republiky a vztyčení vlajky na lodi

http://www.stream.cz/object/274716-izrael-2009

Mše svatá - Shalom

http://www.stream.cz/object/274711-izrael-2009

Zpěv na lodi

http://www.stream.cz/object/274720-izrael-2009

Sjezd z hory dolů místním taxíkem

object height="296" width="450"> http://www.stream.cz/object/274801-izrael-2009

Césarium a zpěv v něm

http://www.stream.cz/object/274808-izrael-2009

Krásná zákoutí Césaria

http://www.stream.cz/object/274813-izrael-2009

Před budovou parlamentu

http://www.stream.cz/object/274825-izrael-2009

Zpěv – půjdem spolu do Betléma

http://www.stream.cz/object/274829-izrael-2009

Linoucí se zvuk z mešity

http://www.stream.cz/object/274831-izrael-2009

"Šaliky čtyři za deset dolar," říká místní trhovec

http://www.stream.cz/object/274838-izrael-2009

Kostel sv. Anny

http://www.stream.cz/object/274844-izrael-2009

Chrámové návrší

http://www.stream.cz/object/274849-izrael-2009

U zdi nářků

http://www.stream.cz/object/274853-izrael-2009

Pevnost Masada

http://www.stream.cz/object/274854-izrael-2009

Lanovka z Masady

http://www.stream.cz/object/274852-izrael-2009

Vtip na závěr pouti

http://www.stream.cz/object/274857-izrael-2009

Obchod na letišti

Zobrazeno 6108×

Komentáře

RysMari

jééé, taky sem tuto pouť prožila, velmi krásný zážitek awertour jenom doporučuji

Marulu

Moc pěkný postřehy. Hezky jsi to napsal. Musela to být pěkná pouť. My jsme taky chtěli do Izraele, jenže nakonec jsme se zalekli bezpečnostní situace a vzdali jsme to. Musí to tam být ale krásný. Jen mě překvapuje, že píšeš, že lidi ve srovnání s Austrálií nejsou tak ochotný.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio